FacebookInstagramFoursquare
január 20, 2022


Csocsóról

Az első játékváltozatok Franciaországban és/vagy Németországban jelentek meg az 1880-1890-es években. Azóta a játékból sport lett, a nemzetközi színtéren változatosabbnál változatosabb asztalok jelentek meg. A mai ismert változatot 1922-ben alakította ki és 1931-ben szabadalmaztatta Harold S. Thornton.

Magyarországon jelenleg az olasz típusú asztalok vannak fölényben. A 90-es évekre tehető, amikor egyes csocsó játékosok számukra külföldi versenyek rendszeres látogatói lettek, a kapcsolatok kezdtek kialakulni, már létező szövetségek együttműködésükről biztosították egymást, minek következtében 2002-ben hivatalosan is jogerőre emelkedett a csocsó országos szövetségeinek nemzetközi szövetsége: az International Table Soccer Federation.

Felújított termünkben 6 db Garlando Olimpia asztalon 11 gólos játékok játszhatók, hogy sose legyen döntetlen!

Szabályok:

 • A játék célja, hogy a fém rudakhoz erősített bábukkal az ellenfél kapujába juttassuk a labdát. Mint minden sport, a csocsó is rengeteg szabállyal rendelkezik. Néhány alapvető szabályt illik ismerni, még mielőtt játszanánk szórakozóhelyeken, kocsmákban.
 • A játék elkezdéséhez egyszerűen be kell dobni a labdát az asztal oldalán található lyukon vagy kézzel is behelyezhetjük a labdát az egyik középső soron lévő bábú lába alá (ezt szokták tenni a versenyasztaloknál).
  A másik fontos szabály a kezdésre vonatkozik. Itt megegyezés alapján az ellenfelek eldönthetik, hogy a labdának a bedobás után a szemközti falat kell elérnie a szerezni kívánt gól előtt, vagy az a csapat/játékos kezd, aki a gólt kapta.
  Amennyiben ez lesz a kezdő labda, az ellenfelek megegyeznek, vagy pénzérme feldobásával eldöntik a kezdés jogát.
  A játékot az nyeri, aki előbb elérte az előre meghatározott gólszámot.
 • A szórakozóhelyeken a nyertes csapatnak - ha az asztalnál marad - fogadnia kell a kihívásokat. Amennyiben a kihívó fél eléri az 5 gólt, megnyerte a játszmát, valamint ha az eddigi nyertes csapat eléri a 6 gólt, ismét győzött (ezekben az asztalokban 10 labda található). Mivel napjainkban előfordul, hogy a játékosok úgy szereznek gólt, hogy a labda a kapuból visszapattan, ezért a szabályokat úgy módosítják, hogy a kihívott csapatnak min. 2 gól előnnyel kell nyernie, ami normális esetben 6-4.
 • Különböző méretű asztalok léteznek; a szabvány méret a 120 cm hosszú és 61 cm széles asztal. Általában 8 sornyi bábu található. A bábuk készülhetnek műanyagból, fémből, fából, és néha akár szénszálas anyagból is. A bábuk a már említett fém rudakhoz vannak erősítve (ez asztaltípusonként változik). A csapat állhat 1 vagy 2 emberből, akik a 4 sornyi játékost irányíthatják.
 • A szabályok tiltják a 360 foknál nagyobb forgatást, vagyis a „pörgetést”, de az egy teljes kört leíró fordítással történő lövések engedélyezettek.

Csocsó áraink:

100,-Ft/játék

 

Elérhetőség

 

1066 Budapest,
Dessewffy u. 8-10.

+36 (1) 331 6103


info@noiret.hu

Térkép

Nyitvatartás

 Biliárdszalon:

Hétfő - Vasárnap
10:00-02:00

Koktélbár:

Hétfő - Szombat
10:00-24:00
Vasárnap 
zárva

Partnerek