Biliárd szabályok érthetően

A biliárd egy népszerű és izgalmas sport, amely számos változatban játszható. A játék egyszerre igényel precizitást, türelmet és stratégiai gondolkodást. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a pool biliárd, snooker és karambol szabályait, hogy bárki könnyedén elsajátíthassa ezeket a népszerű játékokat.

Pool biliárd szabályok

A pool biliárd a legnépszerűbb biliárdjáték, amit hat lyukkal rendelkező asztalon játszanak. A játék során a fehér golyót lökjük meg a dákóval, hogy a színes (tele és csíkos) golyókat a lyukakba juttassuk. A hivatalos versenyasztal 9 láb (2,7 méter) hosszú és fele olyan széles, de léteznek kisebb, 7 és 8 lábas asztalok is.

Többféle pool biliárd létezik, de Magyarországon a legnépszerűbb az úgynevezett 8-as játék.

8-as játék:

A 15 golyót háromszög alakban tesszük fel az asztalra, a 8-as középre kerül, a két hátsó sarokba pedig egy-egy tele és csíkos golyó kerül. A kezdőlökés után golyócsoportot választunk (tele vagy csíkos). Az nyer, aki az összes saját golyóját belöki, majd végül a fekete 8-ast. A golyókat bárhová be lehet lökni, de csak akkor folytathatjuk a lökést, ha az előre bemondott lyukba esik be.

 

9-es játék:

Az első kilenc golyót rombusz alakban helyezzük el, az 1-es elől, a 9-es középen. A golyókat növekvő sorrendben kell eltalálni, és az nyer, aki a 9-est lyukba juttatja. A legalacsonyabb számozású golyót kell először eltalálni, de ha például a 2-est eltalálva a 9-es beesik, akkor nyerünk.

 

10-es játék:

Hasonló a 9-es játékhoz, de 1-től 10-ig kell sorrendben eltalálni a golyókat. A véletlenül beesett golyók itt nem számítanak, előre be kell mondani, melyik golyót melyik lyukba lőjük.

 

14/1-es játék:

Itt bármelyik golyót lökhetjük a fehér golyóval, és előre be kell mondani, melyik golyót melyik lyukba szeretnénk lökni. Az első 14 golyó belökése után a 15.-et és a fehéret a helyén hagyjuk, a többit újra háromszögbe rendezzük, az első helyet szabadon hagyva. A 15. golyót úgy kell belöknünk, hogy közben megbontsuk a háromszöget. Minden golyó egy pontot ér, és a játék addig tart, amíg valaki el nem éri az előírt pontszámot.

Inkább dartsoznál? A darts történetének megismeréséhez olvasd e kapcsolódó cikkünket.

 

Ki kezdi a játékot?

A kezdést tempólökéssel döntik el. A játékosok az asztal egyik végéről egy-egy golyót löknek meg a szemközti mandiner felé, és akinek a golyója közelebb áll meg az asztal végéhez, az döntheti el, ki kezd. Ha valaki hibázik (oldalfalat ér, lyukba esik vagy átmegy az ellenfél térfelére), akkor a másik játékos kezdhet.

 

A biliárdgolyók felrakása

A játékhoz 15 színes és 1 fehér golyót használnak. A golyókat háromszög alakban kell felrakni, a háromszög alsó csúcsaira különböző csoportba tartozó golyók kerülnek. A fekete golyó középre, a háromszög csúcsán lévő golyó pedig a megjelölt pontra (tőpont) kerül. A kezdőlökés során mindegy, melyik célgolyót találjuk el először, de legalább 4 golyónak falat kell érintenie, vagy egy golyónak lyukba kell esnie.

 

Kezdőlökés szabályai:

A fehér golyót a homlokmezőben bárhova elhelyezhetjük a kezdőlökéshez. A kezdőlökés hibás, ha kevesebb mint 4 golyó érint falat vagy nincs lyukba esett golyó. Ha a fekete golyó lyukba kerül, vissza kell helyezni a tőpontra vagy a tővonalra. Ha a fehér golyó lyukba esik, az hiba, és a másik játékos folytatja a játékot. Kiugrott golyókat (kivéve a 8-ast) nem kell visszatenni, a másik játékos folytathatja a játékot a kialakult állásból vagy újra elhelyezheti a fehér golyót a homlokvonal mögé.

 

Golyócsoport választása

A 15 színes golyóból 8 egyszínű és 7 csíkos. A kezdőlökés után a játékos golyócsoportot választ (tele vagy csíkos). A lökés előtt meg kell nevezni a célgolyót és a lyukat. Ha sikerül, a játékos folytathatja a játékot a választott csoport golyóival.

 

A játék folytatása

A cél az, hogy a saját golyócsoportunk golyóit lyukba juttassuk, majd a fekete 8-ast is. Ha sikerül, nyerünk.

 

Súlyos hibák:

  • Ha a 8-as golyót lyukba lökjük, mielőtt minden más golyónk eltűnt volna
  • Ha a 8-as golyó kiugrik az asztalról
  • Ha a 8-ast nem a bemondott lyukba lökjük
  • Ha a fehér golyó is lyukba kerül a 8-as lökésnél

További hibák:

  • Bármely golyó (kivéve a 8-as) kiugrik az asztalról
  • A fehér golyó lyukba esik
  • A fehér golyó nem a saját golyócsoportunk tagját érinti először
  • Nem történik falérintés és nem löktünk lyukba egy golyót sem
  • Ha hibázunk, a másik játékos folytatja, és a fehér golyót bárhol elhelyezheti az asztalon

 

Biztonsági lökés:

Ezt előre be kell mondani, és nem kell megnevezni célgolyót vagy lyukat. A biztonsági lökés után át kell adnunk a folytatás jogát a másik játékosnak.

 

Snooker szabályok:

A snookert egy 12 láb (3,7 méter) hosszú asztalon játszák kisebb golyókkal. A játékban 15 piros és 6 színes golyó van. Felváltva kell lyukba lökni egy pirosat és egy színeset. A piros golyók a lyukban maradnak, a színeseket visszahelyezzük. A piros golyók elfogyása után a színes golyók értékük szerint következnek. Az a játékos nyer, aki több pontot gyűjt össze. Hibázáskor az ellenfél kap pontot.

Snooker golyók pontértékei:

  • Piros: 1 pont
  • Sárga: 2 pont
  • Zöld: 3 pont
  • Barna: 4 pont
  • Kék: 5 pont
  • Rózsaszín: 6 pont
  • Fekete: 7 pont

A „snooker” kifejezés olyan helyzetet jelent, amikor a fehér golyó és a célgolyó között akadály van, így nem látunk rá a célgolyóra. Ha nincs belökhető célgolyónk, érdemes biztonsági lökést végrehajtani, hogy az ellenfél ne tudjon lökni.

Karambol szabály:

A karambolt három golyóval (piros, fehér és sárga) játsszák. Nincsenek lyukak az asztalon, a cél, hogy a golyók koccanjanak. Az asztal mérete 10 láb (3 méter). A két játékos különböző lökőgolyót használ (fehér vagy sárga). A lökéseket úgy kell végrehajtani, hogy a saját lökőgolyónkkal mindkét másik golyót eltaláljuk. Minden sikeres karambol 1 pontot ér, és az nyer, aki eléri az előírt pontszámot. Vannak nehezített változatok, ahol a lökőgolyónak falat is kell érintenie.

 

A biliárd szabályainak megismerése segít abban, hogy magabiztosan és eredményesen játsszunk bármelyik változatot. Legyen szó poolról vagy snookerről, a játék örömét az adja, hogy a szabályokat betartva élvezhetjük a játék izgalmait. Most már készen állsz arra, hogy asztalhoz állj, és megmutasd biliárd tudásodat!

 

Opening hours:

Billiard room:

Thursday - Saturday
10:00-04:00

Sunday - Wednesday
10:00-02:00

Cocktail bar:

Tuesday, Wednesday, Thursday
17:00-01:00

Friday, Saturday
17:00-03:00

Partners:

 banner pollus

Nyitvatartás:

Biliárdszalon:

hétfő - szombat
10:00-04:00
vasárnap
10:00-02:00

Koktélbár:

kedd - szombat
17:00-24:00
vasárnap zárva

Partnerek:

katakomba logo 

  banner pollus